Specialista na rýži
Recenze rýžovaru Gallet RC701
Uvařit dobrou rýži není až tak snadné, jak by se mohlo zdát. Rýže může být nedovařená nebo převařená a i to je důvod, proč část kuchařek, především mladé generace, preferuje rýži ve varných sáčcích, přestože není nejchutnější a má jen omezené možnosti dochucení. Řešením je Gallet RC701, který je speciálně určen pro vaření rýže.
První pohled
Kombinace bílého kovového obalu s ovládacím panelem a doplňky z šedého plastu působí trochu fádně, takže logo a černý nepřilnavý povrch vyjímatelné nádoby jsou oživením designu. Ovládací panel s jedinou páčkou a dvěma kontrolkami zajišťuje zapnutí přístroje i přehled nad jeho činností. Přívodní kabel je odpojitelný, s koncovkou jaká se používá i pro napájení PC.
Kromě kovového hrnce s nepřilnavým povrchem v příslušenství najdeme vnitřní plastový koš na zeleninu, skleněnou poklici, odměrku a plastovou lžíci.
Praktické zkušenosti
Ihned po zapojení do sítě mne překvapil odběr 54 W, který ukázal připojený měřící přístroj. To vysvětluje pokyny v návodu, podle kterých je nutné před přípravou přístroj zapojit a po ní odpojit od sítě. Asi nebudeme chtít přístroj skladovat na lince, takže je jeho odpojení logické. Pokud tedy přístroj máme připojený do zásuvky, je ve funkci udržování teploty.
| Graf zobrazuje přípravu rýže a čas udržování teploty do odpojení přístroje ze zásuvky. | Zapnutí ohřevu připomíná zapnutí varné konvice, ale funguje trochu jinak. Po dosažení varu trvá ještě asi 10 minut, než přepne zpět na udržování teploty. K tomu dojde, jakmile se do rýže vstřebá všechna voda. Pak necháme rýži ještě asi 15 minut dojít a po této době je opravdu dokonale a chutně uvařená.
Brambory jsem zkusil uvařit i se zeleninou umístěnou v koši nad nimi. Ty je ale třeba ohlídat, protože při jejich vaření (i zeleniny v páře) musíme přístroj vypnout ručně. Tabulka časů vaření zeleniny je uvedená v návodu a tyto časy není nutné po vypnutí prodlužovat.
Hodnocení
Rýži vaří Gallet RC701 přesně tak, jak ji mám rád, pomocí automatického vypnutí. U všech ostatních potravin je nutné ohlídat čas vaření. Při vaření unikala pára dírkou v pokličce, která ale pro dvod páry nedostačovala a docházelo k vystřikování vody okolo poklice, což je nepříjemné.
Protože je přístroj primárně určen pro vaření rýže, což dělá velmi dobře, mohu jej k tomuto účelu doporučit. | Rýžovar Gallet RC701 s příslušenstvím. | Navíc jej lze koupit za dobrou cenu.
Rýže jako od babičky
Do hrnce odměříme pomocí přiložené odměrky rýži, kterou propláchneme větším množstvím vody. Do rýže vložíme malou oloupanou cibuli, do které zapícháme několik hřebíčků. Tak se jejich chuť dostane do rýže a lehce je i s cibulí po uvaření vyjmeme.
Podle toho, kolik jsme nasypali odměrek rýže, do tolika dílků stupnice na vnitřní straně hrnce dolijeme vodu. Přidáme sůl podle chuti a já tento recept vylepšuji ještě kurkumou, která rýží dá hezky žlutou barvu. Navíc obsahuje kurkumin, který zlepšuje trávení a má příznivý vliv na organismus.
Hrnec vložíme do rýžovaru, který zapojíme od zásuvky a zapneme páčkou. Po automatickém vypnutí necháme ještě asi 15 minut v rýžovaru dojít. Rýžovar pak odpojíme od sítě.
Technické parametry
Rýžovar Gallet RC701 |
Objem nádoby: | 1,8 l - 1 kg rýže (před uvařením) |
Příkon udávaný / měřený - vaření / dohřívání | 700W / 720 W / 54 W |
Příslušenství: | skleněná poklice, koš na zeleninu, odměrka plastová lžíce, přívodní šňůra |
Rozměry (švh), hmotnost: | 285 x 235 x 285 mm, 0,76 kg |
Doporučená cena: | 699 Kč |
Plusy
- rýže je dokonale uvařená
- automatické vypnutí varu při vaření rýže
- dobrá cena
Mínusy
- při vaření prská voda pod pokličkou
- nevypíná automaticky při vaření zeleniny
- po připojení k síti je trvale v provozu dohřívání
Pro časopis Inspirace EURONICS č.1 / 2014Miloš Chadt milos@chadt.cz milosch@centrum.cz foto: Gallet
Články s podobnou tématikou:
|