Když mluvím o robotu Eta Gratussino 0023 jako o menším bratru, mám na mysli větší model Gratus, který jsem již testoval. Podobnost není náhodná, Gratussino navazuje na jeho úspěšnou konstrukci, ale je jednodušší a levnější variantou, proto jsem zvědav jak se zjednodušení projeví na vlastnostech přístroje.
První pohled
Designově povedený robot Gratussino jistě přiláká oko hospodyněk, ale mne spíše zajímají technické rozdíly oproti většímu modelu. Příkon snížený na 700 W odráží o litr menší nerezová mísa s objemem 4,5 l, kterou je nutné zasadit pootočením do držáku. Zachovány jsou kovové převody s dlouhou životností i plynulé elektronické nastavení rychlosti se stabilizátorem otáček, avšak bez možnosti pulsního spouštění. Zjednodušení padl za oběť i horní pohon mixéru. Pro planetový spodní pohon jsou dodávány tři metly pro míchání, šlehání a hnětení. Mlýnek na maso široce doplněný příslušenstvím využívá čelní pohon, který najdeme pod krytem po jeho uvolnění tlačítkem.
Spodní pohon
Využijeme jej nejčastěji pro přípravu těst, šlehačky nebo krémů. Nasazení metel je trochu nezvyklé, ale jednoduché. Metly tentokrát nemají vlastní osu. Nasazujeme je na osu robotu zasunutím, pootočením a zatažením dolů v horní poloze ramene, do které jej zdvihneme po odblokování páčkou nad ovládacím panelem rychlosti. Postrádá tak ale možnost nastavení výšky metel.
Zpracování těžkého těsta pomocí hnětacího háku.
To je důležité zejména při zpracovávání malých množství potravin, například při výrobě majonézy.
Kynuté těsto na koláče z maximálního množství (800 g mouky) jsem nechal zpracovávat hnětacím hákem 10 minut (doporučená doba v návodu je 5 minut), po kterých byl přístroj v oblasti motoru vlažný, což svědčí o tom, že motor je při zpracovávání těžkého těsta zatížen optimálně.
Náplň z tvarohu cukru a hrozinek umíchal robot míchací metlou lehce, stejně jako šlehačku ze smetany.
Mlýnek na maso
Pro přední pohon je určený mlýnek na maso, vybavený třemi mlecími deskami. Ty využijeme k výrobě sekané z čerstvého mletého masa u kterého oceníme zejména to, že víme co v něm je.
Testoval jsem se střední velikostí děr, což je na pečenou sekanou i plnění canelloni ideální. Práci usnadní, když před masem proženeme mlýnkem česnek a cibuli. Na závěr a vyčištění mlýnku melu rohlík, což pomůže vyčistit mlýnek od masa a do sekané stejně patří.
Mlýnek na maso v akci
Část směsi jsem dokořenil a využil na plnění Canelloni. Ty jsem vyrobil z těstovinového těsta pomocí příslušenství na vytlačování trubiček (z čehokoli). Těsto bylo tuhé a na stupeň 1 se pomalu vytlačovalo, takže bylo snadné v pravý čas robot vypnout a trubičku oddělit a naplnit.
Pokud využijeme střední díl bez kužele, vyrobíme tlusté tyčinky například jako čevabčiči. S dlouhým venkovním dílem pak je snadné plnit klobásy, jitrnice nebo jelita.
Nástavec na protlačované cukroví je variací nástavce na vytlačování trubiček. Určitě se bude hodit při pečení vánočního cukroví, kdy práci značně urychlí. Funguje bez problému, a dokáže podobně jako mlýnek vytlačit většinu materiálu z prostoru šneku, i když jede o těsto. Oddělit jednotlivé kousky je nejpohodlnější nožem až na podložce, kterou držíme co nejblíže pod ústím strojku, aby se těsto vytlačovalo co nejrovněji.
Čtyři tradiční tvary postačí, ale dovedu si představit i další vložky, které by mohl výrobce doplnit, jako třeba jen oblouček na vanilkové rohlíčky.
Dokupte si
Jak je dnes již zvykem, robot obsahuje jen základní sadu příslušenství. Pořídit můžeme ještě 3 různé strojky na výrobu těstovin a strouhací strojek.
Strojek na ploché těstoviny lze nastavit v šesti tloušťkách což umožní výrobu lasagní nebo raviol,
Mlýnek na maso s nástavcem na protlačované cukroví.
další dva strojky vyrábí těstoviny široké 1,5 mm (terenette neboli polévkové nudle a 7 mm (tagliatelle či široké nudle).
Kuželový strouhací strojek se čtyřmi struhadly je tentýž, který jsem již testoval s robotem Gratus (5/2012). Uspokojí základní potřeby strouhání, mělnění i krájení a využijete jej poměrně často, takže jeho dokoupení je téměř nutností.
Věřím, že se časem počet dokoupitelného příslušenství ještě rozroste. Díky absenci rychlého pohonu ale není možné počítat s mixérem a sekacími strojky, které jej potřebují.
Hodnocení
Kuchyňský robot Eta Gratussino upokojí potřeby běžné střední rodiny i při výrobě vánočního cukroví. Těsto z 800 g mouky postačí na 2 plechy buchet, což je odpovídající dávka. Kovové převody jsou značnou výhodou a byl jsem překvapen i jejich nízkou hlučností. Jako drobnou nevýhodu vidím nemožnost přesného nastavení metel, kterým lze ovlivnit zpracování malých množství surovin a zatím malou nabídku dokoupitelného příslušenství.
Technické parametry
Kuchyňský robot Eta Gratussino
Druh:
Se sklopným ramenem, pohony: čelní a planetový pro metly
Rychlosti:
Plynulá regulace – orientačně osm stupňů
Příkon:
700 W
Maximální náplň, objem mísy:
Těsto z 800 g mouky, 4,5 l
Příslušenství:
Metly míchací, šlehací, hnětací, dobře vybavený mlýnek na maso
Rozměry (švh), hmotnost:
400 x 335 x 275 mm, 10,1 kg
Doporučená cena:
7 999 Kč
Plusy
kovové provedení převodů
velmi dobře vybavený mlýnek na maso
předpoklad vysoké životnosti
5 let záruka na motor
Mínusy
zatím málo dokoupitelného příslušenství
provedení metel neumožňuje jejich výškové nastavení
Recepty:
Koláče
těsto:
mouka 800 g
tuk 80 g – rozpuštěný nebo měkký
cukr 65 g
mléko 550 ml - z toho asi 200 ml provaktivaci droždí
droždí 40 g
vejce 2 ks - žloutky použijeme do těsta, bílky pro potření koláčů před pečením
sůl, citronová kůra
náplň:
Tvaroh odtučněný nebo polotučný, cukr moučkový a rozinky dle chuti nebo libovolná marmeláda či povidla
Před přípravou vložíme na asi 30 minut rozdrobené droždí do 2 dl vlažného mléka, abychom jej aktivovali.
Pokud použijeme tvarohovou náplň, vložíme do mísy jeden celý tvaroh, rozinky a cukr podle chuti, míchací metlou promícháme a hotovou náplň odložíme do misky.
Poté vložíme všechny suroviny pro těsto do nerezové mísy robotu s nasazeným hnětacím hákem. Spustíme hnětení na značku min. pro počáteční promíchání surovin a poté zvýšíme rychlost asi na značku 4 a necháme zpracovávat 4 minuty. Těsto necháme přímo v míse kynout 30 minut a poté znovu prohněteme 2 minuty. Hnětací hák vyjmeme a necháme těsto opět kynout 30 minut. Po této době z těsta vytvarujeme placky, které pokládáme na vymaštěný nebo pečícím papírem pokrytý plech tak, aby mezi nimi byla mezera minimálně centimetr a potřeme bílky. Uprostřed placek tvoříme důlky, do kterých vložíme náplň. Pečeme zpočátku na 220°C, po chvíli teplotu snížíme na 180°C a pečeme dozlatova.
Canneloni plněné mletým masem
Náplň:
300 g masa (vepřové a hovězí v poměru dle chuti)
1 střední cibule
4 stroužky česneku
1 vejce
Výroba testovninových trubiček Canneloni
sůl, pepř, případně další koření
Nejprve si připravíme pomocí mlýnku na maso asi 300 g mletého masa. Pomeleme nejlépe hovězí a vepřové maso, ale můžeme použít jen vepřové, uzené, případně jinou náplň.
Cibuli a česnek můžeme pomlít před masem, nebo nekrájet na jemno. Vše dobře promícháme a okořeníme.
Těstoviny:
400 g hrubé mouky
1/2 lžičky soli
2 vejce
2 lžíce olivového oleje
2-4 lžíce vody (podle potřeby)
Všechny suroviny vložíme do mísy robotu a řádně promícháme. Podle potřeby můžeme přidat vodu. Řádně prohnětené těsto necháme chvíli odpočinout a pak vložíme do mlýnku na maso s nasazeným tvarovačem na výrobu dutých trubiček. Vytvoříme canneloni a naplníme je připravenou náplní.
Trubičky mají poměrně silnou stěnu, ale při plnění je třeba množství náplně nepřehánět, protože se trubička může ztenčit a protrhnout. Vaříme v horké osolené vodě asi 25 minut. S kysanou smetanou chutnají podobně jako ukrajinské pelmeně.
Pro časopis Inspirace EURONICS č.5 / 2013 Miloš Chadt milos@chadt.cz milosch@centrum.cz