Sušení bylin, ovoce, zeleniny i hub se opět vrací do módy. Dokáže uchovat chuť, velkou část vitamínů i minerálů, navíc sušené potraviny můžete jednoduše skladovat i bez chlazení a tedy bez nároků na další energii. Sušené ovoce je zdravou pochoutkou pro děti, která může nahradit drahé a škodlivé pochoutky často vyráběné z podivných ingrediencí. Proto jsem rád přijal nabídku na otestování sušičky ovoce Eta Kiara 2301.
První pohled
Spolu s přístrojem se sedmi síty (dvě z nich jsou inzerovány jako bonus, maximální počet je devět) je v balení ještě návod k použití. Kromě spodního a středu horního dílu, ve kterém je uložen zdroj vzduchu a tepla (velmi podobný fénu), jsou všechny části z průhledného plastu, což umožňuje snadnou kontrolu stavu sušení. V horním dílu je ukryt také filtr přicházejícího vzduchu, který se objeví při odstranění středního víčka. Jediným ovládacím prvkem je vypínač, kterým lze zapnout první nebo druhý stupeň výkonu. Sušení můžeme ovlivnit
Zdroj tepla funguje a vypadá stejně jako fén. Proud vzduchu je hnán kolem žhavých topných spirál. Proto je důležité udržovat čistý filtr.
i vzdáleností sít - tedy mezer mezi nimi, což lze regulovat jejich otočením o 180° při jejich pokládání na sebe.
Zkušenosti
První test směřoval hlavně k tomu, kolik místa vlastně zabírá nakrájené ovoce a jestli odpovídá čas sušení v návodu. Vyzkoušel jsem rozkrájet 1 kg jablek na plátky síly zhruba 5 mm (podle návodu 5 až 10 mm) a rozložil je tak, aby se plátky dotýkaly, ale nikde nepřekrývali. To plní podmínku v návodu, aby síta nebyla příliš plná. Naplnil jsem sedm sít. Podle návodu se jablka suší 5 až 6 hodin na stupeň 2. Po pěti hodinovém sušení, při kterém jsem naměřil 85°C uvnitř přístroje (před koncem sušení), byly plátky jablek usušeny opravdu do sucha. Výsledných 158 g křížal mne stálo 2,406 kWh energie. Odpařilo se tedy asi 840 g (85%) vody.
Vyzkoušel jsem i větší tloušťku plátků, jejich sušení trvá podstatně déle, takže doporučuji využívat slabší plátky a raději využít více sít.
Sušit lze současně ovoce i zeleninu bez rizika přenosu chutě a vůně.
Druhý test ukáže možnost maximálního využití všech devíti sít, které výrobce povoluje. Dvě síta je nutné sice ještě dokoupit, ale využití přístroje na maximum by mělo být daleko hospodárnější.
Zkusil jsem sušit různé ovoce s různým doporučeným časem sušení. Od spodu jsem rovnal ovoce s nejdelším časem sušení – ananas, papriku, kiwi nakrájené na plátky a nakonec jablka na silnější plátky. Celkem se na devět sít vešlo 2551 g ovoce. Po 5,5 hod sušení stupněm jedna se hmotnost ovoce snížila na 1187 g. Poté jsem sušil stupněm dvě a každou hodinu kontroloval hmotnost. Po dalších třech hodinách byla usušená jablka a za další hodinu i kiwi. Usušení ananasu a papriky trvalo ještě další hodinu. Při sušení nejprve na stupni jedna s poloviční spotřebou se i při téměř dvojnásobně silnějších plátcích jablek sušení prakticky neprodražilo.
Měření teplot ukázalo jejich rozvrstvení. Ve spodních sítech, kde dráha horkého vzduchu začíná, je teplota znatelně vyšší. Také v průběhu sušení se teplota mění. Na začátku, kdy se odpařuje velké množství vody je teplota v horním sítě nízká (45°C stupeň 1). Po pětihodinovém sušení a přepnutí na stupeň 2 jsem naměřil 68°C, která s postupem sušení stoupala až na 91°C při vysušeném ovoci.
Je to logické. Více odpařené vody odebírá z proudu horkého vzduchu více tepla. Celková hmotnost usušených plodů byla 405 g, spotřeba energie 3,7 kWh, odpařeno opět asi 85% vody.
Na začátku sušení se voda ještě dobře odpařuje, proto je výhodnější využít nižšího výkonu a teprve po vyschnutí z povrchu výkon zvýšit. Při prvním sušení jen plným výkonem byla spotřeba 1,522 kWh/kg křížal, ale při sušení nejprve nízkým výkonem 0,914 kWh/kg křížal.
Průběh sušení
Čas
Hmotnost plodů
Úbytek za hod
Stupeň
Teplota v horním sítu
00:00:00
2551 g
1
23°C
05:30:00
1187 g
272 g (průměr)
1
45°C (stupeň1)
06:30:00
869 g
318 g
2
68°C
07:30:00
643 g
226 g
2
80°C
08:30:00
493 g
150 g
2
81°C
09:30:00
424 g
69 g
2
82°C
10:30:00
405 g
19 g
2
91°C
Plátky o síle kolem 5 mm můžeme klást k sobě na dotek, pokud mezi nimi zůstává prostor pro proudění vzduchu. Potraviny seschnou a vytvoří další prostor.
Hodnocení
Přístroj se dvěma stupni výkonu a teplotou definovanou vůči okolí, což je provedení, které odpovídá účelu. Sušení probíhá poměrně rychle, bez regulace teploty uvnitř sušičky termostatem. Pro choulostivé potraviny dostačuje snížení výkonu. Na povrch sít se plody nelepí, takže se i dobře čistí.
Technické parametry
Sušička potravin Eta Kiara 2301
Příkon udávaný; měřený poloha 2 / 1:
500 W; 477 / 268 W
Regulace:
dva stupně výkonu, bez regulace teploty
Počet sít dodávaný; maximální; plocha síta:
7; 9; 0,1 m2
Rozměry (švh), hmotnost:
360 x 230 x 310 mm; 2,58 kg
Doporučená cena:
1 496 Kč
Plusy
dvě síta zdarma
záruka na motor 3 roky
Mínusy
energeticky poměrně náročné
do maximálního počtu sít je nutné dvě přikoupit
chybí termostat
Pro časopis Inspirace EURONICS č.4 / 2013 Miloš Chadt milos@chadt.cz milosch@centrum.cz