Jezte zdravě
Zjištění závadnosti potravin prodávaných zejména v hypermarketech poslední dobou přibývá a nevypadá to, že by se podařilo tento trend zastavit. Podvádět je prostě dobrý business, neboť se tak lumpárnám v poslední době říká. Topit nepoctivce ve Vltavě je dnes považováno za porušení jejich lidských práv a tak nám nezbývá, než se stále více spoléhat na vlastní produkci, tedy pokud máme to štěstí, že vlastníme víc půdy než je v květináčích na balkóně.
Ještě že se dnes dá nakupovat přímo od zemědělců na farmářských trzích. Jenže zpracovávat vlastní i koupenou produkci zeleniny a ovoce je náročné na čas i síly a proto bude nutné pořídit nějakou tu mechanizaci.
Brambory
Asi nejdůležitější součástí našeho jídelníčku, kterou si dokážeme vypěstovat je brambora. Jejich nejrozumnější uskladnění je ve studeném a přiměřeně vlhkém sklepě, což můžeme v omezeném objemu nahradit chladničkou, zejména speciální přihrádkou na zeleninu, případně vyrobit hranolky, krokety a podobné. Ty je však třeba předsmažit, protože by je mráz jinak znehodnotil.
Nejprve ale musíme oškrábat brambory a nakrájet na pokud možno stejné hranolky. Pro obojí můžeme využít kuchyňský robot, který je vybaven struhadlem s kotoučem na hranolky a loupačkou brambor, která není příliš obvyklá. Její nevýhodou je ale poměrně velký odpad, pokud se chceme vyhnout většímu vykrajování a dočišťování. Nakrájené hranolky obsahují také okrajové hranolky podstatně menších rozměrů, které můžeme využít například do bramboráku. Rozhodne je nesmažte spolu s hranolky, připálily by se. Hotové hranolky pak předsmažíme ve fritéze na 120°C po dobu asi 5 minut. | Horkovzdušná fritéza Philips smaží téměř bez oleje | Zde je důležitá stabilní teplota, proto není vhodné používat pánev, kde je málo oleje, který velmi rychle zchladne při vložení hranolků. Výhodou fritézy, a to vždy při smažení, je velké množství oleje, které zchladne podstatně méně než trocha oleje na pánvi. Z toho také vyplývá, že čím je oleje více, tím lepší výsledky smažení budou. Vysoká teplota rychle zatáhne potravinu a ta nenasává tuk tak jako při smažení v chladném oleji. Proto jsou kvalitní fritézy vybaveny také výkonným topným tělesem, které teplotu rychle dorovná. Zmrazené hranolky smažíme při teplotě 180°C.
Obdobným způsobem můžeme postupovat u kroket, ale zmrazit můžeme i předmažené bramboráky. Pokrmy z vařených brambor jako knedlíky není třeba před mrazením předsmažovat, pokud na nich nechceme vytvořit krustu jako u kroket.
Zmrazte
Po úplném vychladnutí můžeme hranolky zamrazit. Pokud chceme zamrazovat, omezuje nás mrazící výkon mrazničky, který je udáván v kg / 24 hodin, což je hmotnost potravin, které můžeme za den nově zamrazit. Doporučuji, kromě dodržení tohoto omezení, navíc rozdělit hranolky (i jiné zamrazované potraviny) do neprodyšně uzavřených sáčků o velikosti, kterou spotřebujeme najednou. Potraviny se tak zamrazí rychleji a tedy šetrněji. Správné zmrazování totiž probíhá co nejrychleji, naopak rozmrazování má být pozvolné. Neprodyšně uzavřené sáčky zabraňují sublimaci vody z potravin, které je degraduje a tedy vydrží o něco déle a sublimovaná voda se nesráží jako led na výparnících. Pokud nemáte mrazničku NoFrost bylo by nutné častěji odmrazovat a spotřeba energie by stoupala s vrstvou ledu na výparníku...
A jak získáte hermeticky uzavřené sáčky? Použijte svářečku fólií. Je to jednoduchý přístroj, který se ale vyplatí nejen pro ukládání potravin v chladničce. Výhodné je, pokud umí také vakuovat, tedy odsát vzduch ze sáčku ještě před jeho uzavřením. Tak se prodlouží doba možného skladování potravin stejně jak to známe u vakuovaných potravin z obchodů.
Zelenina a ovoce
Pro uchování zeleniny zmrazením je nejvýhodnější ji předem nakrájet nebo připravit kostky. Tak využijete nejlépe prostor v mrazničce. Zeleninu je pochopitelně nejlepší konzumovat čerstvou jen řádně omytou. Při vaření se teplotou ničí některé vitamíny, naopak některé látky se vařením aktivují. | Ukládání ovoce a zeleniny do mrazničky má své výhody - mraznička Whirlpool | Vaření ve vodě ničí a vyplavuje ve vodě rozpustné vitamíny (Vitamíny B: thiamin, riboflavin, kyselina pantotenová, pyridoxin, kyselina listová, biotin, niacin nebo vitamín C), což tolik nevadí u polévek, ale pro podávání samostatně je rozumnější využít vaření v páře, které je k vitamínům šetrnější. To velmi omezuje používání tuků, proto jsou jídla hodnotnější, zdravější a vhodná pro dietní stravování.
Pro vaření v páře lze využít široké nabídky parních hrnců. Ty vyberte podle velikosti. Mějte na paměti, že zde můžete připravovat několik jídel, bez jejich vzájemného ovlivnění pachem nebo chutí, najednou ve zpravidla až třech patrech. Podle velikosti domácnosti vyberte objem hrnce. Rychlost výroby páry ovlivňuje kromě konstrukce hrnce také příkon výrobníku, který se pohybuje většinou od 800 W do 2000 W. Důležitou vlastností je možnost doplňování vody za chodu, bez nutnosti odebrání nádob s potravinami. Mechanické ovládání hrnců postačí při delších časech, kde nevadí menší nepřesnosti, ale pokud chcete pravidelně krátkým časem vařit například vejce, bude výhodnější elektronické přesné ovládání. Většina parních hrnců je již vybavena velmi užitečnou nádobou na vaření rýže, polévek a podobných pokrmů.
Sušení
Velké množství vitamínů a důležitých minerálů zachováme při sušení zeleniny i ovoce, které bylo v oblibě u našich babiček. Ty sušily i bylinky nebo houby. Pokud vám připadá tento způsob uchování zeleniny nemoderní, uvědomte si, že v každé sáčkové polévce je kromě množství různých chemických dochucovacích a stabilizačních látek také sušená zelenina a byliny, aby dodaly alespoň trochu chuti. Použít do jídel sušenou zeleninu jsme tedy vlastně zvyklí.
K sušení můžeme sice použít letní teplo a noviny, ale mnohem efektivnější a jednodušší je využití sušiček ovoce. Plochá síta, kterých můžeme stohovat na tělo sušičky až 30, dovolí sušit na malém prostoru, který přístroj zabírá, velké množství potravin. Proto je dobré při výběru sušičky ovoce zjistit maximální počet sít pro které je sušička určena, ale i počet dodávaných sít, který se nejčastěji pohybuje okolo 5 ks. | Sušení křížal ale i zeleniny do polévek, hub i bylin - sušička ovoce Gallet | Některou zeleninu i ovoce je vhodné před sušením blanšírovat, aby se zabránilo ztrátě barvy nebo chuti. V sušičce lze usušit také placky z rozmixovaného ovoce.
Zavařování
Zejména ovoce, zeleninu, ale i maso je možné konzervovat zavařením. Ovoce zavařujeme ve sladkém nálevu, zeleninu v kyselém a maso zpravidla ve vlastní šťávě tak, abychom zamezili přístupu vzduchu k potravinám. Vždy je nutné po naplnění a zavíčkování sklenic vše řádně prohřát, aby se zničily bakterie, které mohou potraviny znehodnotit, ale nepřehřát aby se nerozvařila zejména zelenina a ovoce. Při chladnutí se snižuje objem obsahu sklenice a tím se víčko přichytí a vznikne podtlak, který hermeticky uzavře sklenici. Na prohřívání sklenic mají hospodyňky různé metody, ve vodě v páře nebo v troubě. Všechny ale vyžadují hlídání teplot a času ohřevu. Automatický zavařovací hrnec se postará o správnou teplotu i čas zavařování sám. Můžeme jej využít i pro udržování teploty většího objemu polévek, omáček nebo horkých nápojů u kterých využijeme i výpustný kohout k jejich čepování.
Zavařovat je vhodné i marmelády, které můžeme připravit v domácích pekárnách. Ty jsou totiž vybaveny míchacími lopatkami a tak nás mohou ochránit před dlouhým a nudným mícháním v hrnci.
Čerstvé šťávy
Pochopitelně nemohu opomenout zdraví prospěšné čerstvé šťávy z ovoce i zeleniny, které připravíme pomocí odšťavňovačů. Nerozšířenější odstředivé odšťavňovače pracují rychle a vyrobí jak šťávu tak i vlhkou drť, kterou můžete dále využít například do buchet. Jejich nevýhodou je poměrně náročné čištění, oproti dalším způsobům menší výtěžnost a díky vysokým otáčkám i vysoká oxidace šťávy. Jejich výhodou je rychlost, jednoduchost konstrukce a cena.
Na trhu se již objevují i šnekové odšťavňovače, které jsme dříve znali jako málo obvyklé příslušenství kuchyňských robotů nebo mlýnků na maso. Pracují o něco pomaleji a šťávy spíše lisují, takže nedochází k vysoké oxidaci. | Čerstvé šťávy z ovoce i zeleniny jsou vítaným a zdravým osvěžením - odstavňovač Bosch | Výtěžnost šťávy je zde vyšší a u některých modelů ji lze nastavit. Výhodou je i snazší čištění, nevýhodou vyšší cena.
Jogurty
Jako člověk, který měl možnost pít mléko přímo na kravíně z chladícího zařízení musím prohlásit, že to co koupíme v obchodě má zcela jinou chuť. Nechci se zabývat tím proč, ale dovolím si poznamenat, že pokud mléko po čase nezkysne ale zatuchne, je něco špatně. Stejně tak kupované jogurty až na výjimky připomínají spíše puding než prastarou východní pochoutku.
Sice asi nebudeme chovat krávu v obýváku, ale naštěstí existují mlékomaty, kde si můžeme načepovat mléko přímo nadojené od krav, které je jen zchlazené. Pokud máte obavy z bakterií, které se mohou výjimečně vyskytnout, vězte, že mléko před přípravou jogurtu podle většina receptů zahříváte na teplotu 80°C, při které se zničí. Osobně toto mléko piji bez úpravy a ještě jsem neměl problém.
Mléčné kultury si můžete zakoupit také v mlékomatech nebo využít některý z živých jogurtů jako základ pro svůj výrobek. Pak je již důležitá stabilní teplota, které nejjednodušeji dosáhnete pomocí jogurtovače. Tento přístroj spotřebovávající jen minimum energie, který udrží správnou teplotu po nastavený čas, takže není třeba nic hlídat a můžete vyrábět jogurt i když nejste doma. Přístroj za pár stokorun může ušetřit hromadu času. Podobně lze vyrábět i tvaroh, sýry nebo kefír.
Chléb a mouka
Když jsem narazil na informaci o tom, že se do průmyslově vyráběného chleba přidává L-cystein (E920) vyráběný z vlasů a chlupů hledal jsem další informace. Poté jsem se rozhodl péct chleba sám. Zdravě a postaru. Naštěstí ho nemusím připravovat tak pracně jako naše prababičky, protože existuje pekárna | Pekárna Eta Vital, která umožní nastavit každý krok vlastního programu a péct kváskový chléb | , která má variabilní program s nastavením délky jednotlivých kroků a tak mohu péct i chleba z kvásku. Většina pekáren na trhu je vybavena mnoha programy pro nejrůznější pečivo, těsto i marmelády, ale plně nastavitelný program nemá, stejně jako program na tradiční pečení z kvásku. Ale i zde upečete chutný chléb z kvasnic.
Pomocí moderních kuchyňských robotů s mlýnky na obilí můžeme dokonce vyrobit i vlastní mouku a mít pod kontrolou celý proces výroby chleba. Věřím tomu, že obilí nám farmáři prodají.
Možná si říkáte stejně jako já, kam povede, když budeme všechno sami vyrábět doma. Zdraví je ale přednější. Naštěstí máme spoustu přístrojů, které nám v tom pomohou a třeba se tak podaří donutit potravinářské firmy vyrábět konečně zase kvalitní potraviny.
Články s podobnou tématikou:
|