|
Rychlovarné konvice
Čaj, turecká káva, instantní nápoje, polévky a jídla. Pro přípravu všech těchto poživatin potřebujeme horkou vodu. Proto můžeme směle říci, že pokud pro ohřev vody využíváte elektrickou rychlovarnou konvici, půjde o jeden z nejvyužívanějších spotřebičů vaší domácnosti. To je také důvod široké nabídky těchto přístrojů nejrůznějších tvarů, designů a vlastností na trhu.
Předchůdce
Pamětníci si jistě vzpomenou na varné spirály, které jsme si vozili z dovolených z NDR, Maďarska a dalších spřátelených zemí. Byla to topná tělesa s plastovým držadlem. Ponořovala se do hrníčků s vodou, kterou velmi rychle ohřála. Tyto malé přístroje byly jistě inspirací k výrobě prvních varných konvic. Pro jejich malé rozměry se prodávaly ještě donedávna.
Zásadní výhody
Hlavní předností je přímý ohřev vody bez průchodů tepla několika materiály. Například při ohřevu na klasické elektrické plotýnce se teplo vytváří topnou spirálou, prochází litinovou plotýnkou kterou ohřívá, stejně jako dno nádoby, ve které vodu vaříte. Přímý ohřev tedy přináší rychlost a úsporu elektrické energie.
Ohřev není třeba hlídat. Jakmile voda začne vařit, vestavěný bimetalový termostat konvici vypne. Nemusíte mít strach, že konvici zapomenete vypnout.
Dvě koncepceV poslední době prodejci stále více propagují varné konvice (tak říkáme
rychlovarným konvicím častěji) s ukrytou topnou spirálou. Jde o princip, kdy má konvice kovové dno, ve kterém je topná spirála zalisována. Výhodou je lepší rozložení teplot, kdy se ohřev provádí celou plochou dna, což má za následek nižší teplotu povrchu dna oproti topná spirále a tedy nižší vylučování vodního kamene než na topné spirále. Další výhodou je snadnější údržba rovného dna varné konvice.
Starší koncepce varné konvice se vyznačuje topnou spirálou ponořenou v ohřívané vodě. Zde je ohřívána přímo voda, což má za následek o něco hospodárnější využití elektrické energie. Na druhé straně je konvice více citlivá na přehřátí, kdy ji můžete lehčeji zničit, pokud je topná spirála obrostlá vodním kamenem nebo pokud konvici zapněte bez vody. To ovšem v žádném případě neznamená, že konvice s ukrytou topnou spirálou nepotřebuje údržbu nebo že ji lze zapínat bez vody!
Přívod energie
První varné konvice byly konstruovány s pevnou přívodní šňůrou, která zavazela při nalévání a omezovala volnost pohybu. Tyto konvice se již nevyrábějí. Moderní konvice je uložena v podstavci, který může mít kruhový středový kontakt nebo nožové kontakty na zadní části konvice s konektorem na podstavci.
Střední kontakt dává možnost nasadit konvici na podstavec v libovolné poloze, proto je dnes využívanější.
Energetická náročnost
Snad díky malým rozměrům varných konvic uživatelé často zapomínají na to, že jde o spotřebič s vysokým příkonem. Při připojení konvice do zásuvky na slabě jištěném okruhu společně s jiným silným spotřebičem se může stát, že jistič obvod rozpojí. Je třeba si uvědomit, že varná konvice má příkon 1000 - 3000 W, což je asi 4,4 až 13 A. To je proud srovnatelný například s pračkou. Vysokým příkonem je dosahováno rychlého ohřevu a proto je v důsledku varná konvice energeticky i časově úsporná.
Další užitečnosti
Převážná většina varných konvic je vybavena vodoznakem nebo průhlednou částí nádoby, takže lehce poznáte kolik vody konvice právě obsahuje. Výjimkou jsou zpravidla konvice s celonerezovým pláštěm.
Velmi užitečným doplňkem je jemné sítko v nalévacím otvoru konvice. Pokud se z konvice odloupne část usazeného vodního kamene, zabrání jeho vylití do nápoje. V každém případě je však výhodnější konvici pravidelně odvápňovat.
Pojistka víka je užitečná z hlediska bezpečnosti při manipulaci s konvicí. Zabrání tomu, aby se víko otevřelo tlakem vody při větším naklonění nebo při převrhnutí konvice. Tak nás může ochránit před opařením.
Kontrolka činnosti svítí, pokud topné těleso ohřívá. Je výhodná pro rychlou kontrolu činnosti konvice. V praxi však jsou kontrolky zpravidla málo zřetelné, pokud konvice stojí na dobře osvětleném místě.
Dobrý nápad
Nedávno přišla firma Tefal s řadou konvic Vitasses, které jsou výjimečné tím, že lze nastavit teplotu, při které konvice vypne v rozmezí od 80 do 100°C. To je velmi užitečné, protože často nepotřebujeme vodu vařící. Například vhodná teplota vody pro čaj je okolo 80°C, stejně jako pro řadu instantních nápojů. Nastavením termostatu na potřebnou teplotu tedy ušetříme čas, elektrickou energii a připravíme jednodušeji kvalitnější nápoj.
Údržba varných konvic
Nejdůležitější pro zachování výkonu konvice, předcházení poruch a dobrou kvalitu nápojů je pravidelné odvápňování, o kterém jsem již podrobně psal v článku "Odvápňování varných konvic a kávovarů".
Pokud je nutné vyčistit povrch varné konvice, otřete ji vlhkou utěrkou s trochou prostředku na mytí nádobí. Nikdy nepoužívejte písky nebo jiné agresivní prostředky. Varné konvice nelze umývat v myčkách nádobí.
Pro internetový magazín BydleteLépe.cz
Miloš Chadt
milos@chadt.cz
milosch@centrum.cz
fotografie: Eta, Moulinex, Rowenta, Tefal
Články s podobnou tématikou:
|
|
Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00 Založení stránek 20.7.2005 Staňte se fanoušky, dovíte se o nových článcích v předstihu.
|