|
Nákupem to nekončí...aneb jak používat fritézu
Když si přinesete domů novou fritézu, nenechejte se unést situací. Spolu s přístrojem je v krabici návod k obsluze, který musí být podle zákona na ochranu spotřebitele v českém jazyce. Doporučuji si jej nejprve důkladně přečíst a poté uložit spolu se záručním listem pro pozdější použití. Před prvním fritováním nejprve fritézu umyjte. Pokud je povoleno některé její části umývat v myčce nádobí, můžete ji využít. Ostatní díly otřete vlhkou utěrkou, abyste je zbavili prachu.
Teprve poté můžete naplnit fritovací nádobu olejem po značku maximálního množství a zapojit do zásuvky s patřičným jištěním. Pokud použijete ztužený tuk, nakrájejte jej do nádoby bez fritovacího koše a fritézu zapněte jen na několik sekund. To zahřeje nádobu a poté rozpustí tuk. Pokud by se tuk přestal rozpouštět, zapněte fritézu opět na několik sekund. Tento postup opakujte, dokud se tuk nerozpustí. Poté již můžete fritézu zapnout a nechat rozehřát na fritovací teplotu.
Fritézu nikdy nezapínejte bez oleje, mohlo by dojít k jejímu poškození.
Důležitý je olej
Pro fritování je nutné používat kvalitní fritovací olej, který má zaručenou tepelnou odolnost a vyšší trvanlivost. Na obalu oleje bývá vyznačeno, že se jedná o olej na fritování a někdy i teplota, do které lze použít.
Vždy před fritováním doplňte olej po značku maximálního množství. V průběhu fritování občas množství oleje zkontrolujte. Při doplňování nikdy nemíchejte více druhů oleje nebo ztužených tuků.
Po každém fritování olej přefiltrujte. Tím, že jej zbavíte zbytků potravin, udržíte jeho dobrou kvalitu po více fritování.
Fritovací olej po vychladnutí skladujte v uzavřených obalech na temném chladném místě, ideálně v chladničce.
Teplo a světlo negativně ovlivňuje kvalitu oleje.
Pokud fritujete často ryby, je výhodné používat druhou olejovou náplň jen pro ně.
|
|
Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00 Založení stránek 20.7.2005 Staňte se fanoušky, dovíte se o nových článcích v předstihu.
|