Důležité části, jejich vlastnosti a proč je vyžadovat
Víko může být jen položené, což je nepraktické a možná dokonce nebezpečné. Pokud víko sundáváme, můžeme se opařit párou, která může být uvnitř fritézy, případně se můžeme dotknout žhavých vnitřních částí.
Daleko výhodnější je víko na kloubu s pružinou, které se po stisknutí tlačítka samo otevře. Fritézy s těmito víky jsou často vybaveny také drážkou na odtok kondenzátu, který při otevření víka steče po jeho spodní straně do nádobky na kondenzát. Zabrání se tím odkapávání kondenzovaných par zpět do oleje.
Součástí víka jsou zpravidla také filtry - tukový a pachový. První filtr zabraňuje zanesení uhlíkového pachového filtru tukem stříkajícím z fritézy a uhlíkový odstraňuje zápachy z par pronikajících průduchy víka ven.
Je výhodné, pokud lze filtry lehce vyjmout a víko umývat v myčce nebo pokud jsou filtry umyvatelné.
Průhledové okénko je součástí lépe vybavených fritéz. Umožňuje kontrolu potravin v průběhu fritování bez nutnosti otevírat víko. Může se však stát, že víko bude zamlžené a stejně přes něj neuvidíme. Jak tomu zabránit si povíme v části o používání fritéz.
Fritovací nádoba může být vyrobena z hliníku, často potažená nepřilnavou vrstvou, smaltovaná nebo z nerezové oceli. Je výhodné, pokud je vyjímatelná a lze ji umývat v myčce nádobí. Nepřilnavá vrstva je výhodná, protože se na ní nepřipalují potraviny.
Topné těleso na zásuvném bloku s kompletní elektrickou výbavou, je výhodné pro čištění, ale také pro vznik tzv. chladné zóny (Cool Zone) pod topným tělesem, kde je díky stoupání teplého oleje vzhůru nižší teplota, která ochraňuje drobky z potravin před přepalováním a prodlužuje tak životnost oleje. Energeticky je tato konstrukce také výhodnější, protože ohřívá olej přímo a tedy s menšími ztrátami. Blok s topným tělesem bývá zpravidla jedinou částí této konstrukce, která nelze umývat v myčce nádobí.
Topné těleso zalisované ve dně fritovací nádoby je starším řešením, které výrobci dodnes využívají u jednoduchých fritéz nebo v případech, kdy je to nutné z konstrukčních důvodů. Například pro aplikaci některého jiného vylepšení.
Tělo fritézy je ta část na kterou si můžeme kdykoli sáhnout a proto je důležité, aby bylo dobře tepelně izolováno od za provozu horké fritovací nádoby. Je výhodné, pokud je oddělitelné a umyvatelné v myčce nádobí.
Fritovací košík může být samostatný nebo v jednom kompletu s madlem koše. Samostatný košík má nevýhodu horší manipulace, kdy je nutné odděleným madlem koš zachytit a potom zvednout. Madlo spojené s košem má zpravidla vestavěný mechanizmus pro zdvíhání koše, což je výhodné pro kontrolu potravin bez otevírání víka. Pro kontrolu musí být víko pochopitelně vybaveno okýnkem.
Vybavení některých fritéz
Filtr oleje odstraňuje z oleje drobky upadlé během fritování z potravin. Pokud by drobky v oleji zůstaly, zkrátily by jeho životnost. Existuje v několika podobách.
První podobou je kovový mikrofiltr, který se vkládá do fritovací nádoby a má její tvar. Po fritování se filtr vyjme, olej jím proteče do fritovací nádoby a ve filtru zůstanou drobky z potravin. Filtr poté můžeme umýt v myčce nádobí.
Dalším filtrem je filtrační papír umístěný přímo ve fritovacím koši. Drobky z potravin tak zůstávají přímo v koši a po fritování se vyhodí i s filtrem. Nevýhodou je nepříjemná manipulace s filtry a jejich časté shrnutí mimo fritovací koš v průběhu fritováni.
Některé moderní fritézy mají celý systém vlastního hospodaření s olejem. Například řada fritéz Oleoclean od Tefalu. Po fritování počkají až olej přiměřeně zchladne a přes filtr jej přepustí do zásobní nádoby na olej. Tu vyjmeme z fritézy a uložíme v chladničce do dalšího fritování. Tak je zajištěna dlouhá životnost oleje bez našeho většího zásahu.
Nastavitelný termostat
je vybavením téměř všech fritéz. Existují i fritézy s pevnou teplotou nebo dvěma přepínatelnými teplotami, ale jsou spíše výjimkou. Termostat je nastavitelný nejčastěji v rozsahu od 150 do 190°C.
Specialitou je přístroj, který umí fritovat, vařit, zapékat i dusit, přesto jej řadíme mezi fritézy. Jako jediný může mít náplň od 0 do 2 litrů a rozsah teplot má od 100 do 190°C. Tím multifunkčním přístrojem je Tefal Versalio.
Minutník je u fritovacích hrnců jen signalizační. Upozorňuje, že musíme potraviny z koše vyjmout. Určitě si říkáte, proč fritézu nevypne. Jde to u jiných spotřebičů, proč ne tady. Kdybychom spoléhali na to, že se fritéza sama vypne, mohli bychom na ni zapomenout a potraviny by nasákly chladnoucí olej a znehodnotily by se. Fritéza je zkrátka přístroj, od kterého se neodchází.
Kontrolka ohřevu signalizuje, že teplota oleje je nižší než nastavená a fritéza jej ohřívá. Pokud kontrolka svítí, nevkládejte do fritézy potraviny. Je normální, pokud se po vložení potravin kontrolka rozsvítí. Potraviny ochladily fritovací olej a přístroj jej dohřívá.
Přihrádka pro uložení kabelu není nezbytnou, ale příjemnou maličkostí ve výbavě fritéz. Usnadňuje přenášení a uskladnění fritézy. Do přihrádky ukryjeme přívodní kabel, který poté nikde nepřekáží.
Vybavení které nevidíme
Tepelná pojistka je bezpečnostní ochrana topného tělesa, která se přeruší v okamžiku jeho přehřátí. To je zpravidla způsobeno malým nebo chybějícím obsahem oleje, případně poruchou termostatu. Topné těleso tak nemá dostatečný odvod tepla a přehřeje se, což by mohlo způsobit jeho poruchu. Přerušenou tepelnou pojistku smí vyměnit jen odborný pracovník servisu.
Jaký zvolit objem oleje
Na objemu oleje je přímo závislé množství najednou připravovaných potravin. Výrobci jej zpravidla uvádějí jako váhu bramborových hranolků, kterou můžeme fritovat najednou. Z toho vyplývá, že větší fritéza je vhodnější pro větší rodinu. Náplň oleje se pohybuje od půl do pěti litrů oleje.
Příkon
Protože je fritéza řízená termostatem, bude mít vyšší příkon za následek rychlejší zahřátí stejného množství oleje. Pro větší olejovou náplň je třeba vyšší příkon. Problém může nastat, pokud máme v bytě slabší jištění, protože fritovací hrnec je spotřebič s vyšším příkonem, který se pohybuje od 1200W do 2300W. Pro lepší názornost - 1000 W příkonu je asi 4,35 A, 2000 W asi 8,7 A. Proto se může stát, že pokud zapojíme na stejný zásuvkový okruh fritézu a například varnou konvici překročíme proud jističe, který odpojí přetížený obvod.
Pro internetový magazín BydleteLépe.cz
Miloš Chadt
milos@chadt.cz
milosch@centrum.cz
fotografie: De-Longhi, Eta Fagor, Moulinex, Philips, Rowenta, Siemens, Tefal
Články s podobnou tématikou:
|