Espresso Electrolux EEA250 - v příslušenství odměrka s pěchovadlem, 3 druhy sítek a páka (držák sítek)
Klasika je stále in
Recenze espressa Electrolux EEA250
Už 14 let mám doma pákové espresso jednoho italského výrobce, které mi stále věrně slouží. A protože jsem byl zvědav na porovnání funkce výrobků s datem výroby tak velmi vzdáleným, rád jsem přijal nabídku na otestování nového pákového espressa Electrolux EEA250. Dobrou kávu si vždy rád a často vychutnám. Po dobu delší než měsíc jsem připravoval na tomto přístroji několikrát denně klasické espresso, capuccino i latte macchiato.
V černé barvě vyvedený přístroj je vybaven na zadní straně zásobníkem na vodu, jehož vysouvací víko trochu svádí k použití místo madla. V návodu není takové použití popsáno a proto bych doporučoval jej za víko raději nenosit. Na ovládacím panelu najdeme dvě bíle podsvícená tlačítka a středový otočný knoflík, kterým volíme využití pro přípravu kávy nebo horké páry či vody pomocí trysky. Do páky (držáku sítek a kávy) můžeme vložit mikrosítko pro jednu nebo dvě kávy, či sítko pro kávu balenou v kapslích. Ze spodní části můžeme vyjmout odkapávací misku s odděleným prostorem pro uložení právě nepoužívaných sítek a plnící lžíce.
Součástí balení je i několika jazyčný návod, který správně a srozumitelně popisuje vše potřebné.
Nic složitého
Jednoduché ovládání je opatřeno snadno pochopitelnými symboly, proto po úvodním naplnění vodu a propláchnutí systému můžeme začít připravovat lahodnou kávu. Pokud připravujeme kávu, otáčíme knoflíkem doleva poté, co se trvale rozsvítí kontrolka na tlačítku vlevo. Naopak při tvorbě páry pro výrobu mléčné pěny nebo ohřev
Espresso Electrolux EEA250 - příprava espressa
nápojů otáčíme po rozsvícení kontrolky na tlačítku vpravo doprava. Jen pokud chceme horkou vodu, nezapínáme spínač vpravo, ale po trvalém rozsvícení kontrolky vlevo otočíme knoflíkem doprava.
Přístroj vyrábí na kávě hustou pěnu, která vzniká také díky průchodu dvojitým dnem kávových sítek, které jsou na vnitřní straně vybaveny množstvím malinkatých otvorů, kdežto na venkovní jen jediným. Díky tlaku 15 barů a sítku tak dostaneme chuťově výborné a efektní espresso.
Přístroj je vybaven i tryskou na šlehání mléka pro výrobu cappuccina a latte macchiatta. Podmínkou je mít dobře vychlazené polotučné nebo nízkotučné mléko a nejlépe i konvičku ve které budeme mléko šlehat. Pak je vytvoření husté pěny hračkou.
Důležitá je čistota
Po přípravě kávy je nutné vyklepnout zbytek kávy ze sítka. K tomu slouží vyklápěcí držák sítka na páce. Káva zbude zřejmě díky dvojitému sítku po vyluhování poměrně mokrá, což její vyklepnutí trochu stěžuje. Také propláchnutí dvojitého sítka je potřeba udělat přímo v přístroji bez kávy, protože otvory v sítku jsou mikroskopické a bez tlaku vodu nepropustí.
Latte macchiatto připravíte i v tomto kávovaru, jen ne automaticky. Nejprve našleháte mléko a do něj napustíte espresso. Jednoduché...
Při odvápňování je v návodu doporučeno pomocí mince odšroubovat šroub uprostřed spařovací hlavy a vyjmut ji. Myslí se tím však jen sítko, které je umístěno na těle přístroje ve středu bajonetu, do kterého se vkládá páka s kávou. Odvápňování pak provedeme běžným odvápňovacím prostředkem přidaným do vody.
Hodnocení
Pákové espresso Electrolux EEA250 vyrábí výbornou kávou s hustou pěnou přesně podle představ a popisu zkušených baristů. Perfektně zvládá i napěnění mléka pro cappuccino nebo latte macchiatto, proto jsem s ním byl velmi spokojen.
Technické parametry Electrolux EEA250
příkon:
1 250 W
provedení:
pákové
druhy příprav:
espresso, pěnění mléka, horká pára pro ohřev nápojů, horká voda
tlak:
15 barů
zásobník:
voda: 1,5 l, oddělitelný
rozměry (švh)
30,5 x 35,5 x 33,5 cm
hmotnost:
5,7 kg
Doporučená maloobchodní cena:
4.990 Kč
Pro časopis Inspirace EURONICS č.5 / 2010 Miloš Chadt milos@chadt.cz milosch@centrum.cz