Indukční deska využívá jako zdroj tepla indukci elektromagnetických proudů v kovové ploše, kterou tvoří nádoba s potravinou. Tyto proudy se v kovu ihned uzavírají a tak ohřívají přímo dno nádoby. Zdrojem indukovaného proudu je cívka umístěná pod deskou ze sklokeramiky nebo jiného magneticky a elektricky nevodivého materiálu. Cívka je napájena z výkonového měniče napětím o frekvenci přibližně 25 kHz. Příkony jednotlivých zón mohou dosahovat až asi 3 kW, což je srovnatelné s sklokeramickými i litinovými zónami. Úspora energie vzniká díky tvorbě tepla v těsné blízkosti potravin, minimalizaci ztrát (vysoké účinnosti) a minimálnímu nežádoucímu ohřevu okolí. Nízká teplota okolí znamená také podstatné snížení rizika popálení od horké varné desky. Zatímco nejvyšší teplota při vaření na sklokeramické varné desce je teplota varného místa (až 500°C), při vaření na indukční desce je to teplota varné nádoby, která je podstatně nižší.
Nákres indukční varné zóny
Výhody:
rychlý přenos tepla
podstatně nižší spotřeba energie
elektronické řízení a pokročilé funkce
vysoká bezpečnost - snížení rizika popálení od plotýnky
nízká teplota varného místa
velmi snadné čištění
rychlá regulace ohřevu
Nevýhody:
nízké zbytkové teplo (těžko využitelné)
vysoká pořizovací cena - stále klesá
Ve zkrácené verzi pro magazín Inspirace EURONICS č.1 / 2009 Miloš Chadt milos@chadt.cz milosch@centrum.cz