Upeč třeba chleba
Recenze domácí pekárny Panasonic SD-255WXE
Myslím, že bychom jen těžko hledali člověka, který by neměl rád chleba. Já mám nejraději pěkně čerstvý, voňavý, přímo přivezený z pekárny. Proto mne nadchla možnost vyzkoušet si pečení chleba doma a dokonce nechat se budit jeho vůní. Pekárna Panasonic SD 255 umožňuje nastavit čas za který má být chléb upečen a poskytuje, zatím jako jediná, možnost automaticky ve vhodný čas přidat oříšky, rozinky, kandované ovoce, semena nebo bylinky.
Přístroj a jeho průvodci
Po vybalení z papírové krabice, ve které absorbují nárazy při přepravě polystyrénové vložky, jsem našel tělo přístroje, vnitřní nádobu s nepřilnavým povrchem sloužící k hnětení i pečení, dvě hnětací lopatky, odměrku a odměrnou lžíci pro dávkování surovin. Návod ve čtyřech jazycích je sice barevný, ale neobsahuje češtinu, proto obdržíte i jeho černobílý klon psaný srozumitelnou češtinou. Jeho 35 stran obsahuje podrobný a výstižný výklad funkcí i obsluhy, společný s téměř totožným typem SD 254 a řadu receptů. Velmi důležitá je tabulka programů a jejich činností, která také informuje, při kterých programech lze zvolit velikost, zhnědnutí chleba a časování. Tyto volby by totiž u některých programů mohly zhoršit výsledek pečení, proto u nich nejsou umožněny. Záruční list je dle zvyklostí značky mezinárodní a obsahuje záruční podmínky i formuláře pro vyplnění prodávajícím a servisem.
Pekárna má dvojité horní víko, přičemž pod ním naleznete prostor pro uložení odměrky a automatickou schránku na přidávání pochutin. Celé víko je robusní a zřejmě dobře tepelně izolované. Pod ním je pracovní prostor, do kterého vkládáme pečící nádobu s nasazenou příslušnou hnětací lopatkou. Speciální hřebenová lopatka je pro žitný chléb. Lopatky jsou na ose pohonu jen lehce nasazeny s velikou vůlí, takže to vypadá, že by se mohly při míchání samy uvolnit. Přesto však se nikdy nestalo, že by lopatka při vyklápění pečiva z formy zůstala v pečivu, i když to výrobce považuje za běžné. Lopatka vždy zůstala v nádobě, pouze při míchání těsta na pizzu vypadla spolu s ním. Je zřejmé, že výrobce dobře ví co činí.
| | Automatická schránka na pochutiny | Ovládací panel |
Ovládací panel s LCD displejem je uspořádán logicky, takže jej snadno pochopíte i přesto, že není v češtině. Tlačítka jsou seřazena podle pořadí jejich použití, takže cokoli nastavíte postupným stiskem tlačítek zleva doprava (volby nemusí být vždy umožněny). Postupně jsou zde tlačítka pro výběr programu, jeho varianty, velkosti, zhnědnutí a odložení nebo nastavení času. Poslední tlačítko zapíná a vypíná chod pekárny. Vše co nastavíte, vidíte na displeji, byť některá nastavení jen v podobě šipek u popisů.
Ve vztahu k návodu musím upozornit ještě na jednu skutečnost. Setkáte se zde s řadou receptů ve kterých se vyskytuje mouka hladká, silná a slabá. Nejde o chybný překlad názvu hrubé a polohrubé mouky, ale o mouky s různým obsahem lepku, tady o značení u nás nepoužívané. Hledal jsem informace, podle kterých bych mohl vytvořit nějaké alespoň přibližné porovnání označení mouky u nás a v zahraničí, ale nepodařilo se. Jen málo zemí světa vaří z mouky hrubé a polohrubé, naopak u nás se většina výrobců uchyluje jen k tomuto značení a nevyužívá ani značení čísly (např. 00, T 450, T1000). Pro chleba se používá zpravidla hladká mouka. Proto jsem se snažil držet návodu po technické stránce, ale recepty na chléb jsem hledal na českém internetu.
Praktické použití
Vyzkoušel jsem řadu postupů, avšak všechny kombinace devíti programů, pěti možných variant, tří velikostí i tří stupňů zhnědnutí jsem opravdu nevyzkoušel. A to i přesto, že nelze použít všechny kombinace uvedených funkcí. Například nastavení zhnědnutí lze využít jen u základního programu a u bezlepkového ve dvou stupních. Základní program (Basic) trvá 4 hodiny, což se může zdát dlouho, ale během tohoto času přístroj těsto uhněte, nechá nakynout (mezitím párkrát přehněte) a upeče. Nejdelší program je určen pro francouzský bílý chléb a trvá 6 hodin.
| Čerstvý chléb z pekárny Panasonic SD-255WXE |
První slavily úspěch kupované směsi celozrnného a tmavého chleba, které jsem připravoval základním a celozrnným programem. Obě směsi obsahovaly vlastní sušené droždí, dobře vykynuly a výsledkem bylo chutné pečivo.
Makovník ze směsi jsem zkusil jen upéct a přitom jsem využil vyložení pečící nádoby pečícím papírem. Makovník měl doručenou dobu pečení ve vyhřáté elektrické troubě 40 minut. U pekáren je třeba trochu přidat na rozehřátí a počítat s nižším výkonem topného tělesa, takže 80 minut bylo akorát. Nejprve jsem ale použil jen 40 minut a musel přidat. I to je jednoduché, můžete počkat, až program skončí a poté nastavit nové pečení nebo pekárnu vypnout a tlačítkem Select začít nové zadání. Program pečení lze nastavit na dobu 30 až 90 minut.
Také z údajů na některých směsích je zřejmé, že u pekáren je nutné použít delší čas než v troubě. Např. celozrnný chléb se má péct 25 až 30 minut v troubě při teplotě 220 °C, zatímco pro pekárny je doporučen program celozrnný (Whole Wheat), který peče 50 minut.
Určitě vás zajímá násypka na automatické přidávání pochutin. Vyzkoušel jsem ji pro sladký chléb (použitý recept na konci článku) s programem Basic (základní) ve variantě Bake raisin. K vysypání rozinek a oříšků došlo asi za hodinu, po důkladném prohnětení, před začátkem kynutí. Doporučené je použití nelepivých a teplem nerozpustných potravin, které by se mohly přilepit k dávkovači a nemusely by být včas nadávkovány. Výsledek byl chutný a rozinky i oříšky byly v těstu rovnoměrně rozloženy. I přesto, že šlo o sladký recept, který jsem nechal vymíchat v pekárně a rovnou jej pekl, nebyl přilepený ke stěnám pečící nádoby a stačilo nádobu stejně jako v ostatních případech otočit, vzít za spodní část, několikrát s ní zatřepat nahoru a dolů. Ve všech případech bez výjimky se obsah nádoby uvolnil jak od stěn, tak i od hnětací lopatky a vypadl. Přitom je nutné ještě přidržet držadlo nádoby tak, aby nezavazelo při vysouvání chleba z nádoby.
Vyzkoušel jsem také dvě směsi na bezlepkový chléb. U první jsem měl pocit, že chleba málo nakynul, což mohlo být způsobeno droždím, na kterém evidentně záleží více, než jsem očekával, nebo tím, že jsem si z návodu k pekárně nezapamatoval, že bezlepkový chléb se do pečící nádoby vkládá v opačném pořadí. Tedy nejprve vodu, potom směs a droždí. Proto jsem zkusil jinou směs, která obsahovala droždí v balení a ta již dala velmi dobrý výsledek. Chléb byl dobře vykynutý a chutný. Jen myslím, že je třeba jej brzy sníst, protože mi druhý den již nechutnal.
| Graf průběhu teplot v pekárně Panasonic SD-255WXE při programu "Žitný chléb" |
Pro žitný chléb je třeba zvolit příslušný program a vyměnit hnětací lopatku. Při tomto programu, který trvá 3:30 hod jsem vytvořil graf teplot, abychom získali představu jak pekárna pracuje. Prvních 45 minut se nic nedělo. To může vypadat podivně, ale v tom čase pravděpodobně jen voda proniká do mouky a aktivuje droždí. Poté se těsto vymíchá a začne se zvyšovat teplota na 30°C, kde se udržuje asi 1,5 hodiny. Teprve potom pekárna zvýší teplotu až ke 190°C a po dobu pečení ji udržuje na asi 160°C. To vše se dá vyčíst z grafu, který vidíte na obrázku.
Těsto na pizzu má svůj vlastní program, který těsto řádně prohněte a nechá vykynout. Použil jsem recept z návodu k pekárně (na konci článku). Výsledkem bylo houževnaté těsto, se kterým by se daly dělat podobné akrobacie, které předvádějí výrobci pizz v Itálii. Já jsem těsto natáhl v ruce a vytvaroval do Crisp talíře mikrovlnné trouby, jejíž test zde najdete zanehlouho. Těsto je chutné a lze jej vytáhnout do tenka.
Očista
Něco jako mytí pekárny prakticky neexistuje. Pro uvonění hnětací lopatky stačí do nádoby napustit trochu teplé vody a nechat chvíli stát poté lehce vytáhnete lopatku. Osu stačí očistit houbičkou, stejně jako stěny nádoby, které jsou tak nepřilnavé, že saponát není potřeba. Vnitřní část nádoby se zpravidla nezašpiní, jen když při začátku míchání vystříkne tekutina nebo při vyklápění obsahu zásobníku upadne mimo malý kousek oříšku nebo sezamové semínko. Na takové „znečištění“ stačí vlhká utěrka, kterou můžete utří i případné nečistoty na vnější straně přístroje.
Hodnocení
Pekárna Panasonic SD 255 mne nadchla zvládnutím pečení nejrůznějších druhů chleba i různých moučníků a těst. Velkou výhodou je, že není nutné čekat na vložení přísad u základních a celozrnných programů. U programů pro žitný, francouzský, italský chléb, sendvič, těsto na pizzu a bezlepkové výrobky, nelze tuto funkci použít.
| Pekárny Panasonic SD-255WXE nabízí lopatky na míchání žitného (hřebenová) a pšeničného těsta |
Díky časování můžete vyzkoušené recepty s klidem večer připravit a ráno se těšit z čerstvého pečiva. Způsob načasování konce pečení, ktery umožňují některé programy, je trochu nepohodlný. Nastavujete sice konec pečení, nikoli však jeho čas, ale dobu za kterou má pečení skončit. Je to způsobeno tím, že pekárna nemá vnitřní hodiny, které by udávaly přesný čas.
Při zadávání navolíte nejprve program a všechny jeho parametry a poté zvýšíte čas tak, aby odpovídal době za kterou chcete mít pečivo připravené. Například je-li 20:00 hod a chléb chcete mít připraven na 7:00 nastavíte čas na displeji na 11:00 hod. Načasování funguje naprosto spolehlivě.
Pekárnu mohu s klidným svědomím doporučit každému, kdo chce péct nejen domácí chleba pohodlně a jednoduše. Možná, že se časem dočkáme i češtiny na ovládacím panelu.
Technické údaje:
- zpracovatelná hmotnost mouky: 300 až 600 g
- max. hmotnost chleba: 1200 g
- rozměry (všh): 37 x 28 x 33 cm
- váha: 6,8 kg
- příkon: 550 W
- časovač: až 13 hodin
- doporučená cena: 4795 Kč
Sladký chléb
- 1 lžička sušených kvasnice
- 300g hrubé světlé mouky
- 100g hladké žitné mouky
- 1 lžíce cukru
- 1 1/2 lžíce másla
- 1 lžička soli
- 150 ml vody
- 200 ml mléka
- hrst rozinek
- lískové oříšky nakrájené, sezamové semínko
- program BASIC – Bake raisin
Těsto na pizzu
- ½ lžičky sušených kvasnic
- 300g bílé hladké mouky
- 1 lžíce olivového oleje
- 170 ml vody
- program Pizza
Ve zkrácené verzi vyšlo v magazínu Inspirace EURONICS č.6 / 2008Miloš Chadt milos@chadt.cz milosch@centrum.cz
foto: Miloš Chadt
přístroj zapůjčila firma: Panasonic
Články s podobnou tématikou:
|