|
Není nad čerstvý chléb
Mít každý den ráno ke snídani čerstvý chléb znamená buď si přivstat a vyrazit do obchodu, nebo zakoupit domácí pekárnu. Ta umí připravit chleba z předem vložených surovin tak, aby byl hotový kdy potřebujete. | Pekárna Panasonic SD255 přidá rozinky, oříšky a jiné pochutiny v pravý čas bez našeho zásahu. (test pekárny) | Pekárna je vybavena programy pro několik druhů chleba i jiného pečiva. Některé přístroje dovedou připravit i chléb pro bezlepkovou dietu, případně uvařit marmelády. Můžete v ní těsto pouze umíchat nebo i jen upéct. Běžná je také možnost nastavení propečení chleba zpravidla ve třech stupních. Při výběru přístroje bude důležité rozmyslet si, kolik kilogramů těsta chcete najednou připravovat. Pekárny vždy umí i menší dávky, ale kupovat přístroj příliš velký je zbytečné. Podle maximální dávky a konstrukce je pekárna vybavena jedním nebo dvěma hnětacími háky, které těsto zpracovávají a po upečení je nutné je z chleba vyjmout. Jde to lehce díky nepřilnavému povrchu háků, jejich tvaru i zapečení těsně pod povrchem chleba. Při přípravě je nutné přesně dodržet množství surovin, protože nebude možné cokoli přidávat. Výjimkou jsou oříšky, semínka, kandované ovoce a podobné přísady, které můžete přidat v některých programech po zvukovém signále. U přístrojů se speciální přihrádkou dojde k dávkování automaticky. Zvláště zdůrazňované je pořadí surovin při vkládání do nádoby, což má význam zejména při oddáleném startu přípravy pečiva.
Horká voda základ mnoha nápojů
Jistě jste pochopili, že řeč bude o varných konvicích. Těch najdete v obchodech nepřeberné množství typů, od cestovní velikosti pro několik dcl až po rodinné konvice, které ohřejí dva litry vody. Z principu ohřevu rozlišujeme konvice s viditelnou topnou spirálou, která je přímo ponořená do vody a se skrytou (tedy těsně pod dnem ukrytou) spirálou. | Varná konvici AEG Ewa 6000 s možností nastavení nižší teploty (recenze) | První má výhodu v o trochu vyšší účinnosti, díky lepšímu kontaktu topného tělesa s kapalinou. Nevýhodou je rychlejší nárůst vodního kamene, který účinnost snižuje. Ukrytá spirála zpomaluje nárůst vodního kamene, ale má mírně horší účinnost. U obou typů je stejně důležité občasné odvápnění za pomoci speciálního odvápňovacího přípravku nebo kyseliny citronové. Ocet, který je rozšířeným prostředkem nedoporučuji, protože může poškodit povrch některých topných těles. Pro boj s vápenatými usazeninami je výhodné zakoupit konvici s vestavěným sítkem v hrdle konvice. Zadrží uvolněné usazeniny a ty se nedostanou do nápoje.
Protože se jedná o spotřebič s vysokým odběrem, je vhodné ohřívat jen tolik vody, kolik spotřebujete. Z toho je zřejmá důležitost dobře viditelného, nejlépe oboustranného, vodoznaku.
Novým vylepšením je možnost přepnutí nebo nastavení vypínacích teplot. Znamená podstatou úsporu při ohřevu vody na čaj nebo instantní nápoje, které nepotřebují vařící vodu.
Z bezpečnostního hlediska je vhodné vybrat takovou konvici, která má spolehlivou pojistku víka. Ta podstatně omezí možnost opaření při náhodném převržení konvice tím, že voda se nevylije naráz, ale vytéká pomalu jen hrdlem konvice.
Vůně kávy
Z horké vody se jistě dá připravit turecká káva, ale vyšším stupněm je káva překapávaná. Kávovary - překapávače již sice nejsou tolik v módě, ale to není důvod je opomenout. Základem je zásobní nádrž, topné těleso a filtr, do kterého umístíme kávu. Topné těleso vodu ohřeje a pomocí vzniklé páry ji dopraví nad filtr s kávou, odkud steče do připravené konvice. Zde se káva udržuje teplá pomocí vyhřívané plotýnky, na které konvice stojí. Vybírat můžete podle objemu zásobní nádrže a konvice, případně podle vzhledu. Příjemnou součástí může být termoska, která udrží kávu dlouho teplou, nebo časový spínač, díky kterému se můžete budit příjemnou vůní právě hotové kávy.
| Překapávač Bosch TKA 6024 můžete zakoupit samostatně nebo jako součást snídaňové sady |
V poslední době přicházejí znovu do módy kávovary, které připravují tradiční italskou mocca kávu. Jejich konstrukce je výrazně odlišná. Voda se ohřívá ve spodní, hermeticky uzavřené části, ve které je ponořena hubice filtru, která dosahuje až na dno. Jakmile voda vře, vytvoří se nad hladinou přetlak, který žene vodu hubicí do filtru s kávou a dál výtokovou hubicí vzhůru do nádobky na hotovou kávu. I tyto přístroje mohou být vybaveny časovými spínači, případně udržováním teploty po omezenou dobu.
Na pomyslné špičce v přípravě kávy stojí esperessa, která se těší vzrůstající oblibě a jsou neustále zdokonalována. Nejjednodušším a již málo prodávaným modelem je espresso hnané tlakem páry, dosahující tlaku okolo tří barů. Principiálně je velmi podobné moka kávovaru. Poznáte je podle tlakového uzávěru zásobní nádoby na vodu. Kromě toho, že nedosahuje správného tlaku pro pravé italské presso, je jeho nevýhodou možnost doplnění vody až po vychladnutí. Nádoba na vodu je pod tlakem a při předčasném otevření může hrozit opaření. Na druhé straně jsou tyto kávovary velmi levné.
Espressa s tlakem 15 barů a vyšším umí vytvořit pravé italské presso s krásnou pěnou. Potřebný tlak vytváří čerpadlo, které dopravuje vodu ze zásobníku do ohřívacího bojleru, kam ji můžete doplnit i za provozu. V základním provedení je mikrosítko s kávou umístěno v rukojeti - páce, do které ji musíte před výrobou kávy naplnit a poté vyprázdnit. Zpravidla jsou sítka ve dvou velikostech, na jednu nebo dvě kávy. Tyto přístroje umí také vyrobit horkou vodu a páru, které vypouštějí ze speciální trysky. Pára je určena k ohřevu nápojů a k výrobě mléčné pěny pro výrobu cappuccina.
Nejmodernější jsou plnoautomatické elektronicky řízené přístroje vybavené mlýnkem na kávu a často vodními filtry, vyrábějící nápoje podle přání. Kromě pressa a cappuccina umí vyrobit i latte macchiato. Automaticky plní, vyprazdňují i čistí spařovací komoru a umožňují nastavení síly kávy, jejího množství a teploty spařování. Automaticky probíhá také odvápňování a čistění přístroje. Elektronické řízení přístroje, kromě řízení nastavených příprav kávy, hlídá a upozorňuje na nutnost vyčistění a odvápnění.
Pijte ovoce a zeleninu
V rámci zdravé výživy jsou doporučovány čerstvé ovocné a zeleninové šťávy. Odborníci tvrdí, že šťávy skladováním oxidují a ztrácejí důležité látky. Musím potvrdit, že chuť čerstvě vyrobené šťávy je rozhodně lepší, než šťávy která nějakou dobu stojí v chladničce. | Odšťavňovač Philips HR 1861 | Jistě také proto jsou oblíbenými přístroji domácí odšťavňovače. Tento přístroj ovoce nejprve naškrábe struhadlem umístěným na dně vkládací šachty, které je součástí rotačního mikrosítka. Naškrábaná hmota pak putuje odstředivou silou po šikmé ploše mikrosítka, na kterém se oddělí šťáva a sušina je odhozena do odpadu. Je však třeba si uvědomit, že tento princip oddělení tekutiny od vlákniny, neposkytuje čirou šťávu a zcela suchý odpad. Výsledkem je naopak šťáva plná vlákniny a pyré, které může být v některých případech ještě využito například do buchet. Takto vyrobené čerstvé ovocné šťávy sice často nevypadají hezky, ale rychle vás osvěží, dodají tělu energii a detoxikují organismus. Nejdůležitější součástí odšťavňovače je nerezové mikrosítko, které musí být z kvalitního materiálu. Účinnost odšťavnění ovlivňuje především průměr sítka a jeho otáčky. Pokud budete vyrábět šťávy pro větší rodinu, vyplatí se pořídit odšťavňovač větší a výkonnější.
Speciálním přístrojem je lis na citrusy, který spolehlivě vymačká šťávu z rozpůlených citrusových plodů. Rozpůlený citrus natlačíte na lisovací trn. Ten se roztočí a vymačká šťávu, která odteče přes sítko do zásobní nádoby. K některým přístrojům jsou dodávány dvě velikosti lisovacích trnů, což umožní pohodlně získat šťávu z malých i velkých plodů.
Vitamíny na zimu
Křížaly, ta pochoutka našich babiček, která téměř zmizela a nahradily jí nejrůznější cukrovinky se pomalu vrací. Nejmladší dnešní generace trpí obezitou díky kalorickým bombám v podobě nejrůznějších sladkostí, hamburgerů a nedostatku pohybu. Sušené ovoce může být příjemnou náhradou, podstatně vhodnější pro náš organismus. Sušení při teplotách okolo 50°C zachovává velkou část vitaminů a minerálů. Proto je sušička ovoce jednou z důležitých součástí domácnosti dbající o zdravou výživu. V její spodní části žene skrytá turbínka vzduch a topné těleso se stará o jeho správnou teplotu. Na ni umisťujeme síta s ovocem, kterých můžete použít až 30, podle typu sušičky. V základní sadě obdržíte zpravidla 3 až 5 sad, další musíte dokoupit. Sušit můžete také zeleninu nebo houby.
Články s podobnou tématikou:
|
|
Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00 Založení stránek 20.7.2005 Staňte se fanoušky, dovíte se o nových článcích v předstihu.
|