Káva - nápoj pro chvíle pohody
Už jste zvali někoho na kávu? Ale jistě že ano. To, že s kávou spojujeme příjemné chvíle při posezení s přáteli, svědčí o zakořeněné tradici pití kávy u nás. Jakou kávu máme vlastně na mysli? Je mnoho druhů káv a několik základních způsobů přípravy.
Za dob, jak říkáme nedávno minulých, si většina z nás vařila to, čemu jsme říkali turek, tedy mletou kávu přelitou horkou vodou. No, nic proti tomu, ale kousky kávy mezi zuby, to není moje gusto. Nicméně kdo má chuť, nemusí vařit vodu v hrnci, ale může použít varnou konvici, která díky přímému ohřevu šetří elektřinu.
Překapávaná káva je o poznání chutnější, zbavená rozemletých kávových zrnek a díky tomu i zdravější.
Káva vsypaná do filtru je ve speciálním držáku pomalu zalévána horkou vodou, kterou si kávovar bere ze zásobníku a postupně ji ohřívá. Lahodná překapaná káva pak stéká do konvičky, která je průběžně přihřívána, aby nevystydla. Zní to jako chvála překapávačů a také je. Náš trh doslova zaplavili teprve relativně nedávno a nesporně se stali přínosem pro kulturu pití kávy u nás.
Pomyslným vrcholem na stupních ke kvalitě kávy je espreso, na které rádi chodíme do dobrých kaváren. K výrobě espresa a nápojů na jeho základě byl donedávna třeba příliš drahý a složitý přístroj. To už ale neplatí. Výrobci dokázali vyvinout přístroje, které jsou malé, výkonné a cenově dostupné - domácí kávovary na espreso. I když pravé italské espreso, tedy velmi malé množství neskutečně silné kávy, se u nás zpravidla nepije, dokážeme jej na řadě domácích přístrojů připravit.
Jednodušší a levnější jsou přístroje využívající přetlaku, který vzniká při varu kávy v uzavřeném prostoru vestavěného ohřívacího zásobníku. Tento tlak překoná ventil a vytlačí vodu přes kávu. Také je možné párou z trysky napěnit mléko pro výrobu cappuccina. Nevýhodou je nižší a nestabilní tlak, kterým protlačujeme vodu přes kávu a nutnost počkat před plněním zásobníku na jeho vychladnutí.
Tyto přístroje poznáme podle tlakového uzávěru, po jehož odšroubování plníme vodou přímo ohřívací zásobník. Cenová relace: 1 000,- až 2 500,-Kč.
Dražší, ale dokonalejší přístroje jsou espresa s tlakovým čerpadlem, které plní uzavřený ohřívací zásobník. Poznáme je podle odnímatelné nádržky na vodu. Čerpadlo zajišťuje dostatečný tlak v zásobníku a vytlačuje horkou vodu dál do přes stlačenou kávu. Tím je dosaženo trvalého tlaku horké vody 15 barů (zhruba 15 atm.). To je podmínka pro výrobu opravdu kvalitního nápoje. Samozřejmostí je parní tryska pro napěnění mléka nebo ohřev tekutin horkou párou. Dokonalejší přístroje mohou mít integrovaný mlýnek pro správnou hrubost namletí a čerstvost kávy, elektronické řízení, automatické pěchování, dávkování, napařování a vyprazdňování kávy, předehřátí šálků na horní desce přístroje, filtr proti usazování vodního kamene nebo nastavitelný časovač. Ceny těchto přístrojů se pohybují podle vybavení od 2 000,- do 30 000,- Kč.
Pár tipů pro používání espresa
Je výhodné používat kávu doporučenou výrobcem přístroje, případně kávu určenou pro espreso. Měla by být středně mletá. Příliš jemně mletá káva znesnadňuje průtok vody a ucpává sítka přístroje. Naopak hrubě mletá káva není dostatečně využita a káva nemá správnou chuť.
Jednou za čas je nutné přístroj vyčistit a odvápnit. Některá espresa signalizují nutnost vyčistění a odvápnění, které provádíme pomocí příslušných chemických prostředků. Používejte prostředky doporučené výrobce. Pro odvápňování to bývají zpravidla přípravky na bázi kyseliny citrónové. Po vyčištění propláchneme espreso čistou vodou.
U přístrojů se sítkem kávy v "rukojeti" propláchneme sítko vodou po každém odstranění kávy.
Pro výrobu cappuccina využijeme parní trysky, kterou napěníme netučné studené mléko. Vzniklou pěnu přenesme do šálku na předem připravené espreso a posypeme skořicí.
Pomocí ostré páry z parní trysky můžeme ohřát nápoje, případně připravit svařené víno nebo grog.
Důkladně si přečteme návod, abychom s přístrojem správně zacházeli a neopomněli nutnou údržbu. Vzhledem k rozmanitosti možných funkcí a konstrukcí přístroje není možné zde popsat univerzálně jejich údržbu a používání.
Pro magazín Inspirace EURONICS jaro 2005Miloš Chadt milos@chadt.cz milosch@centrum.cz
foto a obrázky: Fagor, Krups, Rowenta
Články s podobnou tématikou:
|