Najdi servis
Další události najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
Další články o spotřebičích najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
Další rady jak na to najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
 Další slovíčka najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka


Dosluhuje vám chlazení?

Parné dny, spojené s dozráváním plodů a zvýšenou potřebou chlazených nápojů, zmrzlin a dalších osvěžujících chladných pochutin daly našemu chlazení pořádně zabrat. Větší nápor na chladící přístroje se mohl projevit jejich ne zcela správnou funkcí, což vás pomalu nutí se zamyslet nad nákupem nového přístroje. Je tedy správný čas pro informace o tom co nové přístroje umí, jak svoji práci dělají a co od nich můžeme očekávat.

Chlazení

Jak to dělaly naše babičky

Když sleduji stálý rozvoj a zdokonalování chladící techniky, napadá mne otázka, jak uchovávaly potraviny naši předkové. Z dětství si ještě pamatuji některé fígly, které praktikovala moje babička. Například máslo dávala do studené vody, maso zavařovala, nebo dávala do sklenic a zalévala sádlem. Ovoce a houby sušila stejně jako bylinky, které často používala k vaření. Sladkou pochoutkou pak pro nás děti bylo i ovoce nakládané v cukru a pro dospělé v rumu. Všechny tyto postupy jsou proveditelné i dnes, ale jsou velmi náročné na čas a při našem dnešním způsobu života tedy využitelné jen ve velmi omezené míře. Naše babičky měly prostě více času...

A co dnes

Rozhodně nechci zatracovat způsoby uchovávání potravin našich babiček, naopak některé úpravy byly velmi chutné. Dnes již však nemáme dost času a tak si můžeme některé postupy zachovat jako speciality (takové višně vvrumu jsou nenahraditelnou pochoutkou), ale pro uchovávání potravin využijeme moderní metody, zejména zchlazování a zmrazování potravin. Hlavními výhodami těchto postupů je zachování čerstvosti a tedy i chuti, vitamínů a minerálů v nejvyšší možné míře. Není to však jednoduché. Každá potravina potřebuje jiné podmínky pro uložení a to je hlavním úkolem pro moderní chladící zařízení, pochopitelně kromě udržení správných skladovacích teplot.

mraznička Indesit
V mrazící části najdeme výjimečně i výrobník ledu

Zmrazujte rychle

Poučky pro mrazené potraviny obsahují dva na první pohled jednoduché požadavky. Prvním je rychlé zmrazení a druhým pomalé rozmrazování. Pokud potraviny již zmrazené nakoupíme, udělají mrazírny hlavní část práce za nás. Strojní zmrazování probíhá šokově, tedy ve velmi krátké době, díky speciálním mrazícím strojům. Rychlé zmrazení jen minimálně ovlivní kvalitu potraviny díky malým krystalkům ledu, které přitom vzniknou a které tak nemohou příliš poškodit buněčné membrány potravin. Pomalé zmrazení naopak dovolí růst velkých ledových krystalů a potravina je po rozmrazení v horším stavu.

Pokud tedy vkládáme do mrazničky čerstvé potraviny, je vhodné vkládat je již vychlazené, vkládat menší množství nejednou a před zmrazením potraviny naporcovat. Například velký blok masa se zmrazuje podstatně déle než několik plátků o stejné hmotnosti.
S tím souvisí technický údaj mrazniček, který udává mrazící výkon v kg za 24 hodin. Pokud budete vkládat do mrazničky čerstvé potraviny je tento údaj důležitý, protože říká jaké množství potravin je možno do mrazničky vložit za jeden den, aby byly ještě v rozumné době zmrazeny a jejich množství příliš neovlivnilo skladovací teplotu již vložených potravin.
Důležitá je i funkce rychlého zmrazení, která zabezpečí vyšší výkon mrazení po dobu zmrazování (Super Freeze, Supermrazení, Frostmatic).

Na vlhkosti záleží

Chlazení a uchovávání potravin závisí na druhu potraviny, kterou skladujeme. I zde je výhodnější rychlé zchlazení, avšak stejně důležitá je vlhkost při uchovávání potravin a teplota, která je pro různé potraviny rozdílná. Pro rychlé zchlazení po vložení čerstvých potravin výrobci připravili speciální funkce (Super Cool, Superchlazení, Coolmatic).
chladnička Fagor
Umělé dovlhčování přihrádky v chladničce
Pro ovoce a zeleninu je důležité zachování vysoké vlhkosti vzduchu (až 90%) a teploty v blízkosti 0°C, která však nesmí být nižší. Tak zůstanou potraviny čerstvé nejdelší možnou dobu. Pokud se sníží vlhkost, nebo zvýší teplota, doba možného skladování se zkracuje.
Velmi nízkou teplotu blízkou 0°C potřebujeme i pro skladování masa, ale zde postačí podstatně nižší vlhkost (okolo 50%). Jsou to výhodné podmínky pro skladování ryb, plodů moře, salámů ale i čerstvého masa nebo drůbeže.

Pro tyto druhy potravin slouží v moderních chladničkách takzvané nulové zóny, které mohou mít i řízenou regulaci vlhkosti podle toho jak je chceme právě využít. Tyto přihrádky najdeme pod řadou názvů v závislosti na konkrétním provedení a výrobci – například Fresh Control, 6. smysl Fresh Control, Fresh Zone, Moist Balance, ProFresh, LongFresh, Vita Fresh, nebo CrisperBox a ChillerBox, ChillerSafe, MultiFresh. Existují dokonce již i schránky, které vlhkost dodávají odpařováním vody.

Teploty v chladničce

Pro nápoje, balené potraviny a hotová jídla jsou vhodné teploty do 10°C, kterou bychom měli při uchovávání potravin používat jako nejvyšší možnou. Při nižších teplotách se zpomaluje růst bakterií a dalších organismů, které jako spolustrávníky na našem jídle neradi vidíme.
Chladnička Electrolux
Speciální schránka na maso s udržovanou vlhkostí
Pověstný sedmý schod, ideální pro teplotu piva představuje zhruba 8°C. Při této teplotě také můžeme podávat většinu bílých vín (mírně podchlazené). Pro uchovávání syrového masa a zeleniny jsou nevhodnější teploty těsně nad 0°C.
Často se mluví i o rozložení teplot v chladničce. V chladničkách bez nuceného oběhu vzduchu se může lišit teplota mezi horní a spodní částí až o 5°C, což můžeme využít k cílenému ukládání potravin podle toho v jaké teplotě je doporučeno je uchovávat. Nevýhodou tohoto principu chlazení je pomalejší zchlazování čerstvých potravin. Proto jsou některé přístroje vybaveny nuceným oběhem, který zchlazuje rychleji, ale navíc smazává díky cirkulujícímu vzduchu rozdíly teplot mezi horní a spodní částí chladničky. Je jen na vás, kterým vlastnostem chladničky dáte přednost.

Důraz na hygienu

Za nízkých teplot se bakterie a plísně množí velmi pomalu, což neznamená, že našim potravinám od nich nehrozí nebezpečí. Proto je důležité udržovat vnitřní prostor čistý a pokud možno bez mikroskopických škůdců. Výrobci proto přišli s ochrannými antibakteriálními vnitřními povrchy na bázi stříbra, které spolehlivě tyto škůdce eliminují (Bacteria Safe Systém, AgION nebo Antibakteriální ochrana, Antibacteria). Další možností u přístrojů s nuceným oběhem vzduchu je filtrace,
Chladnička AEG
Filtrace uhlíkovým filtrem pohlcuje pachy a ničí bakterie
která odstraňuje bakterie a spóry plísní ze vzduchu. Zde je velmi důležité filtry pravidelně měnit, protože časem ztrácejí své čistící schopnosti.

Peníze až v první řadě

Ano, finanční náročnost provozu, tedy především spotřeba energie je důležitá, i když bych ji zařadil až za vlastnosti již jmenované. Nicméně je důležité si uvědomit, že chladničky a mrazničky, patří mezi ojedinělé spotřebiče, které jsou v našich domácnostech v provozu non stop. To znamená, že i malá úspora energie dělá v konečném součtu za rok nezanedbatelné částky.
Výrobci se dnes v úsporách předhánějí, díky jednomu z mála povedených kroků EU, kterým bylo zavedení povinného označování energetických tříd u chlazení i dalších výrobků pro domácnosti.
U chlazení dokonce tak úspěšně, že bylo nutno zavést ještě přísnější třídy než byla původní A. Dnes používáme nově A+, A++ a dokonce i A+++, ve které se dostáváme až na spotřeby okolo poloviny energetické náročnosti u třídy A. Výrobci nevylepšují jen účinnost chladícího okruhu. Také izolace, přesnější řízení teplot a odstraňování námrazy se podílejí na úsporách energie. Novinkou, která umožňuje zpřesnit řízení teploty a ušetřit energii je využívání nových typů tzv. invertních kompresorů s možností řízení otáček a tím i jejich výkonu.

Led je tepelná izolace

Zní to možná divně, ale když si uvědomíme, že z ledu stavějí eskymáci iglů jako účinnou ochranu proti mrazům, jde o praktické využití izolace ledem. Proto je led v chladících a mrazících zařízeních důvodem jejich vyšší spotřeby a nižší účinnosti chlazení, takže je nutné se jej co nejdříve zbavit. K ručnímu odtávání přistoupí uživatel zpravidla až v okamžiku, když nemůže zavřít dvířka mrazícího prostoru, což je za stavu, kdy je spotřeba přístroje na mnohonásobku stejně jako přetížení chladícího okruhu. Proto je nejen pohodlnější, ale i výhodnější, když přístroj odmrazuje sám.
Dnes jsou již prakticky všechny chladničky vybaveny deskovým výparníkem na zadní stěně, který umožňuje automatické odtávání v průběhu chladícího cyklu tím, že při vyrovnávání teplot uvnitř chladničky prochází výparník nadnulovou teplotou a led z něj stačí odtát. Voda pak steče speciálním kanálkem do misky na kompresoru, odkud se vypaří i díky teplu vzniklému při jeho provozu.
Odmrazování mrazničky je o poznání složitější, proto jsou téměř všechny chladničky vybaveny automatickým odmrazováním, kdežto mrazničky jen některé.

Mrazničky No Frost mají výparník (který je zdrojem chladu) umístěný mimo prostor pro potraviny a jejich mrazení je zajištěno ledovým vzduchem pomocí ventilátoru. Na výparníku vzniká námraza, kterou přístroj odstraňuje pomocí jeho ohřevu v době, kdy je v prostoru pro potraviny již dosažena správná teplota a nedochází k mrazení ani cirkulaci vzduchu přes výparník. Voda pak odtéká do misky na kompresoru odkud se odpaří. I přesto, že topné tělísko spotřebuje další energii, je reálný provoz mrazniček NoFrost energeticky úspornější.

Naše pohodlí je důležité

Když máme zajištěnu správnou teplotu, vlhkost a hygienu chladničky i mrazničky, můžeme se věnovat uživatelskému komfortu. Posledním hitem je osvětlení LED, které poskytuje chladné světlo, a tedy při svícení méně ohřívá vnitřní prostor chladničky. Zpravidla je umístěno na několika místech, tak aby každé místo chladničky bylo dostatečně osvětleno.
Chladnička AEG
Ovládací panel umožní nastavit teploty i funkce pohodlně
O výhodách elektronického ovládání není již nutné nikoho přesvědčovat. Kromě přesnější regulace teplot a možnosti využití různých funkcí, o kterých ještě bude řeč, jde i o pohodlí. Moderní chladničky vybavené grafickými barevnými displeji zobrazují přesné teploty nastavené i skutečné a znázorňují i zapnuté funkce. Řada těchto displejů je dotykových, není tedy nutné mít kolem nich tlačítka pro volbu jednotlivých funkcí. Funkce volíme přímo stiskem příslušného symbolu displeje.
Přesná elektronická regulace udržuje teplotu danou nastavením nebo vnitřním programem přístroje typicky v rozmezí 1°C. Taková přesnost je kapalinového termostatu, kterým jsou osazovány konstrukčně jednodušší chladničky a mrazničky, technicky nedosažitelná. Přesné snímání i nastavování teplot využívá pokročilé inteligentní řízení moderních přístrojů například k rozpoznání poklesu vnitřní teploty po otevření dvířek chladničky, který umí velmi rychle automaticky dorovnat navýšením výkonu chladícího okruhu na nutnou dobu.

Inteligentní funkce

Rychlé zmrazování a zchlazování dává možnost minimalizovat ovlivnění vnitřní teploty uvnitř prostoru pro potraviny a zamezuje tak i drobným výkyvům skladovacích teplot. Tyto funkce, o kterých již byla řeč v úvodu článku, mohou být provedeny jako ruční, kdy je třeba je zapnout i vypnout, nebo automatické, kdy postačí funkci aktivovat a elektronika po dorovnání teplot funkci sama vypne.
Při odjezdu na delší dovolenou bývalo zvykem vyklidit chladničku, vymýt ji a vypnout, abychom zabránili šíření baktérií a plísní z potravin nebo jejich zbytků a mohli chladničku vypnout. Ta se poté nechávala pootevřená, což zabraňovalo vzniku zápachů, které vznikaly ze zbytků potravin, které se nepodařilo vymýt. Nutnost tohoto postupu odstraňuje moderní chladnička tak, že po vyklizení potravin postačí zapnout funkci Prázdniny (Holiday, Holidays, Vacation), která udržuje při minimální spotřebě uvnitř chladničky klima, při kterém se bakterie a plísně nenamnoží.
Některé chladničky mají speciální držák nebo prostor pro uložení nápojů s možností jejich rychlého zchlazení pomocí funkce (Ice Party, Party, Drinks Express). Tento prostor může být i v mrazící části, případně je možné si vybrat zda využijete prostor v chladničce či mrazničce, kde je zchlazení rychlejší. Přitom je však nutné neopomenout po zvukovém signálu nápoj vyjmout, aby nezmrzl a láhev nepraskla.

Dětská pojistka je jednoduchou funkcí elektronického ovládání, která zamezí náhodné změně nastavení přístroje. Aktivuje a deaktivuje se zpravidla současným stiskem dvou „tlačítek“ po delší dobu.

Funkce ECO nastaví +5 a -18°C pro správné teploty chlazení i mrazení, při co nejnižší spotřebě energie.
Jistě jsem některé funkce opomenul, určitě bych mohl jmenovat ještě možnosti zobrazení receptů z databanky přístroje, hlídání trvanlivosti nebo místa uložení potravin (pokud je při vkládání do databáze přístroje zapíšete), internetový prohlížeč či televizní display a další. Tyto funkce však nabízí zatím jen několik futuristicky designovaných přístrojů a je otázka, která z nich se rozšíří a budeme ji jako uživatelé v nových zařízeních vyžadovat.

Chladnička AEG
Americká chladnička AEG

Amerika

Nad rámec běžné velikosti i poskytovaných funkcí jdou takzvané americké chladničky, které jsou konstruovány jako dvoudveřové s dvířky vedle sebe a větší šířkou i hloubkou. Proto jsou určeny zejména pro velké rodiny. Jako bonus výhodný v parných dnech nabízejí výdejník pro chlazenou a filtrovanou vodu a výrobník ledových kostek či tříště. Proto musí být zpravidla napojeny na vodovodní řád, podobně jako pračka či myčka nádobí.

Mimo hlavní proud

Dosud byla řeč o chlazení, které máme běžně doma. Někdy ale potřebujeme speciální chladničky.
První z nich je chladnička na víno – vinotéka. Ano, jistě můžeme uchovávat víno i v běžné chladničce, ale zde nejsou podmínky pro dlouhodobé skladování více lahví. Abychom vínu dopřáli správnou péči, musíme zajistit kromě teploty, která se řídí typem vína i správnou vlhkost, zamezit teplotním výkyvům, nevystavovat jej UV záření a oddělit od vibrací, které vínu škodí.
Všechny tyto podmínky splňuje vinotéka, která má ve skleněných dveřích speciální UV filtr, takže se můžete chlubit svojí sbírkou přátelům aniž byste dvířka otevírali, udržuje správnou vlhkost a je často chlazena polovodičovými Peltiérovými články, takže víno není vystavováno ani minimálním vibracím z kompresoru. Navíc je vnitřní prostor často rozdělen na dvě části se zvlášť nastavitelnou teplotou, pro správné uchovávání dvou typů vín současně.

Zejména o prázdninách potřebujeme karavany a další přenosná nebo dočasná obydlí, ve kterých bývá elektrický proud jen z akumulátorů, což vyvolává potřebu auto chladniček a přenosných chladících tašek, které si s sebou můžeme brát i k vodě. Auto chladničky napájené z elektrického systému automobilu pracují zpravidla na základě peltiérových elektrických článků, což umožňuje chlazení, avšak pro mrazení je příkon nedostatečný. To ale nevadí, protože na dovolené nebudeme mít potřebu uchovávat mrazené potraviny delší dobu a kromě zmrzliny je asi nebudeme ani potřebovat. Velké karavany mohou být vybaveny vlastními agregáty nebo moderními solárními kolektory, které poskytují přímo 230V. Speciální absorpční chladničky pro karavany se vyrábějí s možností napájení 230V, 12V nebo plyn, takže si můžete vybrat jaký přívod energie právě využijete.

Chladíme vzduch

V parném létě nemohu nevzpomenout na využití chladících zařízení pro chlazení vzduchu v bytech a tedy klimatizace. Jednoduché odpařovací klimatizace fungují na principu odebírání tepla z okolí odpařující se vody. Z toho vyplývá jejich nevýhoda, zvýšení vlhkostí vzduchu v ochlazované místnosti. Systémy s kompresorem můžeme rozdělit na přenosné a zabudované. Přenosný systém tvoří větší skříňka, ze které vede hadice s odpadním horkým vzduchem a ta musí být odváděna z místnosti například pootevřeným oknem. To je značná nevýhoda.
Zabudovaná klimatizace se skládá z výparníku umístěného v ochlazované místnosti a venkovní jednotky, která ochlazuje horké páry chladiva jdoucí z kompresoru. Ovládání těchto klimatizací je provedeno zpravidla pomocí dálkového ovladače. Výhodou většiny těchto moderních systémů je možnost zimního provozu jako ohřevu na principu tepelného čerpadla vzduch-vzduch.




Magazín Inspirace Euronics - 3 / 2012
Pro časopis Inspirace EURONICS č.3 / 2012
Miloš Chadt
milos@chadt.cz
milosch@centrum.cz

foto: AEG - Electrolux,



Články s podobnou tématikou:



Přepne na další téma
Seřadit podle abecedySeřadit podle dataDalší seznam článků
Seřadit podle abecedySeřadit podle dataDalší seznam článků

Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00

Založení stránek
20.7.2005



Staňte se fanoušky, dovíte se o nových článcích v předstihu.